Welkom lezers

Om iedereen een beetje op de hoogte te houden van onze belevenissen in Noorwegen zullen we deze regelmatig hier plaatsen.
For å holde alle oppdatert av våres opplevelser i Norge skal vi regelmessig plasere dem her på våres blogg

dinsdag 11 november 2008

De herfst loopt nu op zijn eind en de eerste sneeuw hebben we al gehad, boven op de bergen ligt al een beetje sneeuw. Op de ski hellingen wordt al volop sneeuw geproduceerd. Ze willen eind november open gaan voor de eerste afdaling, Ben benieuwd of dat lukt. Vorig jaar hebben we op Mark zijn verjaardag, 8 december, voor het eerst geskied.

Hier beneden is het toch nog herfstig.

Het was een hele vruchtbare herfst we hebben volop bessen geplukt.
De kelder staat nu dus vol potten bosbessen jam, aalbessen saus, titebære jam.
De appelbomen waren niet heel vruchtbaar dit jaar, dus hebben we zo langs weggetjes wat bij geplukt. Er staan hier erg veel appelbomen en niemand doet er wat mee............ nou wij wel!!!

Dus veel potten appelmoes grof en fijn ( je hebt altijd zeurkousen die geen stukjes willen), potten appelcompote voor de appeltaart. Verder hebben we er erg veel appels in de kelder gelegd en maar kijken hoe lang dat goed blijft.

De herfst was ook goed voor de paddestoelen, dus hebben we canterellen gezocht en veel andere paddestoelen van de buren gekregen zoals de trechter canterel, eekhoorntjes brood en de gele stekel zwam erg lekker allemaal en zo veel dat de vriezer goed dienst doet.

Ik heb ook geprobeerd om wat te drogen ik ben benieuwd hoe dat is .
Drogen is ook erg leuk met de appeltjes en al de kruiden uit de tuin.

Wij gaan regelmatig groente halen op de"Steinerschool" zo`n 30 km hier van daan en hebben daar boerenkool ondekt ( niet zo gek want daar werken veel Nederlanders ) dat kennen de noren niet als groente, dus ook daar van heb ik mijn slag geslagen en de vriezer gevuld.
Ook de ouderwetse groenten kom je daar tegen, dus proberen we die ook uit zoals pastinaak.
Ze hadden aan het eind van het seizoen ook veel groene tomaten, mijn moeder maakte ze in en dat was erg lekker, dus het recept weer achterhaald en ook die staan nu achter het glas te turen.

We vinden het helemaal geweldig zo met de seizoenen en de natuur leven. Het is een beetje een sport om te kijken wat je met alles kan doen .

Albert is met een noor een weekend wezen
vissen in de bergmeren.
Het leverde niet heel veel op maar toch
zo`n 8 mooie forellen. Mark gaat ook
nog wel eens vissen met het net in het meer.











Het huis vordert gestaag de veranda is aan de voorkant klaar en erg mooi geworden. De bijbehorende vogelhuisjes zijn er ook en worden al druk bezocht (vooral door Lucy)


Nu het wat onbestendiger wordt buiten is Albert met de "PUB" begonnen beneden in de kelder en ook dat is weer erg mooi. Die jongen heeft goud aan zijn handen, nooit gedacht dat het klussen zo goed zou bevallen.



Ook aan de dieren is gedacht.Voor de komende winter hebben we een ruif gemaakt in de verwachting dat op z'n minst een paar reëen iets te eten komen halen. Zou natuurlijk gaaf zijn als er een eland komt.




De massages gaan steeds beter, vooral de bedrijfsmassages gaan nu goed lopen.
Mijn werk bevalt heel erg goed. Ik haal er erg veel voldoening uit.

Eind november staan we weer op de kerstmarkt, maar nu in Seljord. Zijn daarvoor uitgenodigd en staan lekker binnen.
Weer met bonbons en kaarten dat wordt dus nog even hard werken om al de bonbons af te maken ik ben al begonnen met de marsepijn bonbons met rumrozijnen. Die zijn niet onderhevig aan bederf. De anderen worden met room of ei bereidt en dat moet nog even wachten.

De toestemming om voedsel te verkopen hebben we al binnen.