Welkom lezers

Om iedereen een beetje op de hoogte te houden van onze belevenissen in Noorwegen zullen we deze regelmatig hier plaatsen.
For å holde alle oppdatert av våres opplevelser i Norge skal vi regelmessig plasere dem her på våres blogg

woensdag 21 december 2011

Eindelijk de luiken voor de ramen!!

Eindelijk is het er dan, vlak voor de winter invalt, van gekomen, dat de luiken hangen.
Van de zomer hebben we de luiken, vanuit Nieuwegein, meegenomen. Het waren donkergroene luiken die bij de leverancier verkeerd geleverd waren.
Wij hebben die dus voor een leuke prijs meegekregen, inclusief beslag.
De breedte van de luiken was voor ons prima, alleen moesten ze qua hoogte iets ingekort worden. Dat inkorten hebben we maar bij een plaatselijke schrijnwerker laten doen, want dat komt natuurlijk wel erg precies. Maar goed ook, want nadien waren de lijmverbindingen van 2 luiken los gaan zitten, zodat ze weer opnieuw gelijmd moesten worden.
Ook moest de kleur, van donkergroen naar Rørosrød, dezelfde kleur als de kozijnen.
Met al die lamellen is dat natuurlijk een behoorlijke klus. Hebben toen besloten het door iemand te laten spuiten. We moesten alleen zelf de luiken ontvetten en licht opschuren en dat alleen was al een behoorlijke tijdrovende klus. Maar ja, tijd hebben we genoeg.
Uiteindelijk waren de luiken klaar en wilden we die monteren, maar even de buurman hierbij gehaald, gepensioneerde timmerman, om te helpen.
Bleek het ophangschanier niet te kloppen, de luiken konden wel open, maar niet dicht of andersom. Hebben bij een metaalbewerker de schanieren 90 graden naar voren laten buigen, zodat er naar beide zijden ruim 3 cm ruimte was ( de dikte van de luiken ).
Dus konden de luiken, zowel open als dicht.
Toch handig bij velle zonneschijn en eventueel swinters bij strenge vorst.







Traditie.



We hebben voor het eerst de vlag gebruikt, de reden was in dit geval wat minder leuk.

In Noorwegen gaat de vlag half stok als er een begravenis is in het dorp ( van een bekende ) als de begravenis is afgelopen dan gaat hij in top.

Het lijkt een beetje raar maar het heeft ook wel iets als het hele dorp vlagt op zo`n dag.

Waar blijft de sneeuw!

Het is nu net voor kerst en er ligt nog maar weinig sneeuw, heel erg raar voor Noorwegen. En wat nog erger is, er wordt met de kerstdagen boven nul voorspelt met ................... ja ja regen!
Maar alles is in kerstsfeer, de buiten bomen zijn verlicht, de binnen boom staat en de kerstkoekjes zijn gebakken op geheel noorse wijze. Ook het kerstbier zit in de flessen!
Ook de relatie geschenken zijn weer de deur uit, dit keer hebben we limburgse appelvlaaien gemaakt met een verhaal er bij waar het vandaan komt.
Kerst is hier een tijd vol tradities, erg gezellig, we zijn wat kerstconcerten afgelopen maar op 1 na was de rest niet veel soeps alleen dan voor de opa`s en oma`s die naar hun kleinkinderen komen kijken ha ha
Op mijn werk hebben we ook de sfeer er flink ingebracht, het is dus erg gezellig op de afdeling maar ik ben gelukkig vrij met kerst.
Daarentegen moet ik wel met oud en nieuw werken oudjaarsavond late dienst, dat is nog te doen, maar een vroege dienst op nieuwjaars dag..... oei oei!!
Gezellige kerstdagen en een goed nieuwjaar!