Welkom lezers

Om iedereen een beetje op de hoogte te houden van onze belevenissen in Noorwegen zullen we deze regelmatig hier plaatsen.
For å holde alle oppdatert av våres opplevelser i Norge skal vi regelmessig plasere dem her på våres blogg

zondag 27 januari 2008

Perlemorskyer


Parelmoerwolken, ook wel Polaire Stratosfeer Wolken genoemd, kunnen ontstaan in de ozonlaag, op meer dan 12 kilometer hoogte in de stratosfeer bij extreem lage temperaturen onder -80 graden. Het zijn betrekkelijk kleine wolkenpartijen met prachtige kleuren, die ontstaan door reflectie van zonlicht in de kleine ijskristalletjes waar deze wolken uit ontstaan. In Nederland zijn ze heel zelden te zien en alleen enige tijd na zonsondergang of vóór zonsopkomst wanneer de wolken op grote hoogte nog door de zon worden beschenen. Ze worden het vaakst gezien in gebieden waar het hoog in de atmosfeer extreem koud is zoals de Zuidpool en landen als Groenland en Noorwegen. Ook in ons land zijn ze soms te zien wanneer een zeer koud gebied in de ozonlaag passeert.

1 opmerking:

Anoniem zei

Ha Albies,

Wat een prachtige lucht. En wij hier maar tegen zo een loodgrijze wolkenmassa aankijken, niks geen blauw, niks geen zonnetje, met meer toe dan af een bui. Dan ziet jullie er uitzicht er heel wat beter uit. Om jaloers op te worden.
Hartelijke groetjes van ons hier.