Welkom lezers

Om iedereen een beetje op de hoogte te houden van onze belevenissen in Noorwegen zullen we deze regelmatig hier plaatsen.
For å holde alle oppdatert av våres opplevelser i Norge skal vi regelmessig plasere dem her på våres blogg

dinsdag 26 februari 2008

Een weekendje weg in Noorwegen………

Om het nieuwe onderkomen van Albies eens nader te bekijken, hebben Marina en ik besloten om een lang weekend (8-11 febr) over te vliegen. Na het nodige uitzoekwerk, is gekozen voor een goedkope vliegtrip met Ryanair vanaf Bremen (tip: Op vliegveld Bremen is de whisky en shag goedkoper als in Nederland). Na een voorspoedige autoreis en vliegtrip kwam de eerste kink in de kabel: zware mist op het vliegveld Torp. Helaas moesten we dus uitwijken naar het grote vliegveld Gardamoen, ten noorden van Oslo. Gelukkig was er wel een bus geregeld van Gardamoen naar Torp. Na een totale vertraging van bijna 4 uur zijn we toch op Torp aangekomen waar we eindelijk Annelies en Albert in de armen konden sluiten.

Hup, in de auto en op weg naar huize Albies in Vradal. Weer bijna 3 uur rijden over wegen waar spijkerbanden in de wintermaanden duidelijk geen overbodige luxe zijn. De reistijd geeft dan wel een goede mogelijkheid om even bij te kleppen over de laatste ontwikkelingen.
’s Nachts rond één uur op het honk, even drinken en dan gauw slapen in een heerlijk zacht bed.

Zaterdag was een drukke dag, Annelies moest werken en Albert, kreeg tot zijn schrik zomaar 6 klanten op die dag. Blijkbaar hebben wij een positieve invloed op de klantenkring. De buurt wezen verkennen en het dorpje ingelopen. Het is vrij beperkt en dus je bent er snel weer uitgelopen. ’s Avonds wafels gebakken wat in Noorwegen een grote culinaire hit blijkt te zijn.

Zondags was het schitterend weer, dus zijn we met zijn vieren gereden naar het Vradal Skipanorama. Bovenaan de berghelling zijn ze een groot huttenpark (Hytte) aan het bouwen. Ze liggen er schitterend bij, maar de bedragen zijn er ook dan naar. Een startprijs van omgerekend € 150.000 oplopend naar € 360.000, dat zijn toch hele bedragen!!! Nog samen met Albert een stevige wandeling gemaakt met een avontuurlijke terugtocht.
Annelies had inmiddels uitgebreid en heerlijk gekookt. Mark was ook thuis, dus gezellig met zijn allen gegeten.

Maandag stond in het teken van de terugtocht. Aangezien het schitterend weer was met een strakblauwe lucht hebben we gekozen voor de alternatieve toeristische route; via Kviteseid, Fjagesund, Ulefoss en Porsgrunn naar het vliegveld. Aangezien twee auto’s een file betekent, een zeer rustige rit met zeer mooie vergezichten waarbij de bergen weerspiegeld werden in het water. Het is dan opvallend hoe afgelegen bepaalde hutten liggen. Je moet er soms uren voor rijden en dan ook nog eens met een bootje over om er te komen. Op het vliegveld inchecken, afscheid nemen en dan maar wachten op het vliegtuig. Op dat moment verliet het geluk ons; vanwege de mist werd de vlucht geannuleerd. Er werd ons wel een alternatief geboden om ’s nachts naar Stansted te vliegen (als die vlucht ook zou komen) en dan de volgende avond naar Bremen terug te vliegen. Alternatief was twee dagen wachten tot de volgende vlucht naar Bremen. Na lang discusseren en overleg met Annelies en het thuisfront, besloten om terug te keren naar Vradal om dan zelf een vlucht te boeken vanaf Gardamoen. Dan hadden we in ieder geval meer zekerheid dat de vlucht vertrok, aangezien dit blijkbaar het seizoen is dat mist veelvuldig voorkomt (koude lucht over warm fjord water) en Gardamoen wel de faciliteiten bezit om onder slechte omstandigheden te vliegen. Na de lange rit weer terug op het honk en snel een vlucht geboekt voor woensdag.

Dinsdag was een onverwachte vrije dag. Toch iedereen ingelicht die het moest weten en er het beste van maken. ’s Ochtends was het reeds erg mistig in het dal, maar Mark belde van boven de piste dat het daar strak blauw was. In de middag zijn de dus naar boven gegaan waar Marina de ski kunsten heeft toegepast (de meeste pistes zijn blauw, breed en licht glooiend).

Woensdag morgen vroeg de bus genomen naar Oslo en Gardamoen en vandaar ‘s avonds naar Amsterdam gevlogen. Na een voorspoedige ongeplande treinreis waren we ’s avonds laat weer thuis.

En….in het weekend als toegift nog een tripje naar Bremen. Daar stond de auto gelukkig nog trouw te wachten.

Kort samengevat: een fantastisch verblijf en een lange…, lange…., lange…. reis. (de foto's inclusief een aantal panorama's zijn toegevoegd aan het fotoalbum)

Geen opmerkingen: